No menu items!
Sobota, 28 září, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Home Z metropole Video dne Nádraží Vyšehrad v září 2022

Nádraží Vyšehrad v září 2022

0
Nádraží Vyšehrad v září 2022
Nádraží Vyšehrad. Září 2022. FOTO: prahazdarma

Máme tady jedno archivní video. Osud nádraží Vyšehrad sledujeme. Takhle záměrně devastovaná secesní perla vypadala v září 2022.

Nádraží Vyšehrad po mnoha letech přestalo chátrat. Co k této dobré zprávě, která média oblétla v únoru 2024, předcházelo? Její tehdejší majitel – miliardář a podnikatel František Savov – ji nechal několik dlouhých let chátrat. Budovu měl zapsanou pod kyperskou společnost. Uprchl do Velké Británie, protože podle obžaloby Česku dluží na daních 770 milionů korun.

Savov by se měl vrátit do Česka

Bude stíhán za daňové úniky a další machinace

Podle zpráv z prosince 2023 ho Británie vydá ke stíhání. Savov vlastnil vydavatelství Mladá fronta (neplést s vydavatelstvím Mafra, která má MF Dnes). Do portfolia Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.

Mluvilo se o vyvlastnění nádraží Vyšehrad

Na to si ale Praha netroufala, bála se soudních sporů

Uprchlý podnikatel František Savov ke konci roku 2023 nádraží prodal developerovi, který chystá dům opravit a postavit kolem něj nové domy s 170 mikrobyty. Ty budou velké do 25 metrů a stát budou od 4 milionů. Savov za devastaci nádraží dostával pokuty, které neplatil, jeden čas se mluvilo i o vyvlastnění.

Tento institut v Česku existuje a používá se při vykupování pozemků pro dálnice a silnice. Vyvlastnění ale Praha nechtěla spustit, protože se bála soudních sporů, které by stavu památkově chráněné budovy nepomohly. Vyvlastnění ovšem není to, co si spousta z nás mysli. Nejde o “zabavení majetku”. Za budovu by Savov dostal tržní cenu. Odkup město podnikateli navrhovalo, dokonce nabízelo i lukrativní pozemky na okraji Prahy.

-mag-