No menu items!
Sobota, 28 září, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Home Magazín Architektura a veřejný prostor Bejby nebude sedět v koutě! Okamura dokončil svou vilu

Bejby nebude sedět v koutě! Okamura dokončil svou vilu

0
Bejby nebude sedět v koutě! Okamura dokončil svou vilu
Dům Tomia Okamury. Už kolují fóry. FOTO: Facebook

Bejby nebude sedět v koutě. Okřídlená věta ze slavného filmu dostala nový rozměr. Takhle se určitě část lidí posmívá šéfovi populistického hnutí SPD Tomio Okamura. „Jednou vstoupí do dějin architektury,“ tvrdí.

V ulici Nad Tejnkou na Břevnově, ve vilové čtvrti, nově stojí několik válců – vila Tomia Okamury. “To, co je na tom domě komplikované, se odehrává uvnitř. Je to velmi těžké zprostředkovat, protože ty prostory mají různé výšky a navazují na sebe neopakovatelným způsobem. I podlahy mají různé výšky. Průchod tím domem je tím základním zážitkem, což nelze vyfotit, protože na fotkách vidíte zakřivenou stěnu a nevidíte strop ani podlahu,“ popsal pro Extra.cz architekt a politikův bratr Osama.

Bejby musí dát pozor na hlavu

Když jsme o domě na našem Facebook/prahazdarma psali před třemi měsíci, zaznělo v diskuzi “Bejby nebude sedět v koutě!” No, a my ještě dodáváme, že bude muset dát pozor na hlavu. Takešiho hrad, jak domu někteří říkají, je ojedinělou stavbou. Podle svého majitele se zapíše do dějin architektury.

Tento pozoruhodný dům staví známý vlastenecký politik od roku 2013. Tubusový dům má tři byty, 39 místností a garáž pro pět aut, píše server iDNES.cz. Dům navrhl venezuelský rodák Christian Kerez. Ačkoli se u nás o něm hodně budí rozpaky, ve světě dům chválí. Dům prošel přes úředníky, protože žádný z tubusů nepřevyšuje 12,5 metru, což je pro tuto oblast požadovaná výška domů. Architekt ale měl problém sehnat stavební firmu, která by jeho dům postavila. A podařilo se. Pokud chcete dům vidět na vlastní oči, pak se vypravte do Břevnova a hledejte ho v ulici Nad Tejnkou. Diskuze o domě jedou na sociálních sítích pod hashtagem #Tomiovkoutě.

Takešiho hrad. „Jen se smějte,“ je v klidu politik

Vila se skládá ze shluku šestnácti „tubusů“ různých výšek a objemů. Fasádu pokrývá režné zdivo. Uvnitř se nachází tři ložnice, dvě pracovny, tři haly, pět toalet, tři koupelny, tři jídelny a tři obývací pokoje. Pod domem se nachází garáž až pro pět vozů a na střeše fungují terasy.
Někteří čeští architekti a sousedé kritizovali neobvyklou stavbu za její nerespektování okolí. Třípatrová vila, výškově odpovídající spíše čtyřpatrovému domu, přesto splňuje povinné předpisy, jmenovitě Pražské stavební předpisy, které limitují i výškovou úroveň. Dům se stal terčem vtipů na Mapách Google, do kterých byl zanesen jako „Takešiho hrad“ Okamura. Politik, který proslul fabulacemi, tentokrát není zřejmě daleko od pravdy. Odborný španělský časopis AV Monographs v září 2023 zařadil House Okamura mezi světové domy roku 2023 (Houses of the Year).

Na Facebooku se zajímavým domům věnuje dlouhodobě. Sledujeme například případ rozkousané vily na Vinohradech. Ale také třeba osudu nádraží Vyšehrad.

-jah-