Na sociálních sítích existuje řada stránek, které se věnují houbám, houbařům a houbaření. Aktuálně houbaři hlásí rozjezd sezony, úlovky si odnáší i z lesů kolem města. Dokonce i z městských lesů. Na co musí dávat pozor? Dá se sledovat, kde rostou? Všechno se dozvíte v našem článku.
Houby sbíráme pro potěšení, krásu a ceníme si je pro chuťové a aromatické vlastnosti. Pokládáme je za pochutinu s vysokými organoleptickými účinky na naše smysly. Jejich využití je široké – můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření, anebo je použít hlavní složku bezmasého pokrmu, pokud z nich uděláme řízky nebo třeba smaženici.
Houby jsou poměrně vodnaté, obsah vody v nich dosahuje až 92 % vody. Obsah bílkovin je relativně nízký a činní 1 až 2 %, sacharidů je v nich až 4 %, tuků zhruba 3 %. Z vitaminů můžeme v houbách nalézt vitamíny skupiny D, B hlavně biotin, B1, kyselinu nikotinovou apod. Z minerálů dominují fosfor a draslík, zinek a další. „Při konzumaci hub je potřeba pamatovat na jejich těžší stravitelnost, což znamená, že náš organismus jejich konzumace více zatíží. Pro starší pacienty je lepší zařadit je do jídelníčku spíše přes den než navečer,“ upozorňuje Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care, a dodává: „Obzvláště lidé, kterým selhávají nebo selhaly ledviny a jsou na dialýze, by se měli mít při konzumaci hub na pozoru a ve dnech dialýzy je zcela vynechat. Houby obsahují mnoho tělu prospěšných látek, ale dialyzovaní pacienti musí při jejich konzumaci zohlednit obsah sledovaných minerálů. Všimněte si, že mnohem příznivější hodnoty mají houby konzervované, a naopak dramaticky horší houby sušené.“
A na co si dát při konzumaci pozor? Větší příjem hub než jedna hrst, zvyšuje nejen riziko hyperkalémie (zvýšení hladiny draslíku v krvi), ale i zažívacích potíží. Houby sbírané u elektráren, frekventovaných silnic apod. obsahují více olova, rtuti, arzenu a dalších nebezpečných látek. Houby nezapíjíme alkoholickým nápojem. Nepoužíváme sušené houby, raději konzervované, mražené, ale jen v doporučeném množství.
„Je třeba také zdůraznit, že houby jsou těžce stravitelné a neměly by se doplňovat o větší množství tuků, vajec, knedlíků, krupice. K houbovému jídlu se hodí chléb nebo brambory, které jsou předem technologicky zpracovány,“ připomíná Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care.
Letos s novinkou přišli meteorologové, kteří mají poměrně přesná data o tom, kde lokálně prší a jaké je v jednotlivých částech republiky počasí. Spustili speciální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Houbařskou mapu najdete zde.
Desatero správného houbaře
1. Houby sbíráme do koše, krabice tak, aby nedošlo k vzájemnému otlačení nebo zapaření.
2. Hrubou očistu provedeme ještě před vložením do košíku.
3. Houby nesmějí být staré, promáčené, otlačené, červivé a špinavé.
4. Sbíráme jen houby, které bezpečně známe, každou houbu pečlivě prohlédneme.
5. Bezprostředně po sběru houby zpracujeme.
6. Houby mohou být v ledničce jen několik hodin, neskladujeme je do druhého dne.
7. Již tepelně zpracované houby znovu neohříváme.
8. Sterilované houby ve sladkokyselém nálevu je potřeba vždy před podáním propláchnout.
9. Pokud skladujeme houby v mrazáku, před zmrazením je tepelně zpracujeme.
-mag-