Trdelník alias „staročeská pochoutka“ už je zase v centru Prahy. Co má společného se staročeskými dobrotami? Vůbec nic!
Snad se ale v centru blýská na lepší časy. Pražáci i turisti si fakt můžou konečně dát specialityu, které skutečně souvisí s tradiční (nejen) českou pekařinou.
Bývalý novinář Oscar Novak před několika dny otevřel pekárnu Kolacherie v Celetné poblíž Staroměstského náměstí. Oscar absolvoval pekařské kurzy a s recepty mu pomohla Juliana Fišerová aka Maškrtnica. U něj si můžete dát koláče, frgály plný povidel, tvarohu, meruněk, máku a mnoho dalšího.
Spousta náplně a odlehčené těsto, což je fajn, protože zaplácnout se těstem, jako byste snědli půlku kachny, to teda nic moc.
“Chodí k nám nejen turisté, ale také místní. Hlavně ráno, když jdou do kanceláře, tak se staví na koláče. Američtí turisté už většinou někdy slyšeli, že existují „kolache.“ Prodávají se v české krajanské komunitě v Texasu, ale i jinde v Americe. Pro většinu zahraničních turistů jsou ale koláče něco úplně nového. Vejdou dovnitř a vyptávají se, co to je a jak chutnají,“ říká Oscar.
Staropražský trdelník z Rumunska
A teď něco o trdeníku, který gastropodnikatelé v Praze prodávají jako „tradiční staročeský“ nebo dokonce „staropražský“
Trdelník pochází zřejmě ze Sedmihradska, tedy historického regionu na území dnešního Rumunska. Předpokládá se, že k jeho rozšíření došlo v důsledku vpádu Tatarů, kdy část obyvatelstva utekla na sever. Tedy ke slovensko-moravskému pomezí. Do těchto oblastí jej přinesli Maďaři. Nejvíce ho proslavilo městečko Skalice. Za člověka, který ve Skalici trdelníky zpopularizoval, je považován sedmihradský kuchař hraběte Gvadániho, který zde působil v druhé pol. 18. stol. V současnosti má Slovensko pro Skalický trdelník registrovanou známku EU „chráněné zeměpisné označení“.
Tu a tam se v 19. století trdelník objevoval i v českých zemích. Nebylo to ale nic mimořádného. Až v roce 2004 ho ve větším začal vyrábět majitel pekařství ve Vidči, který začal trdelníky prodávat ve stáncích po celém Zlínském kraji pod značkou Valašský trdelník. Přičemž předtím se v regionu neprodávaly. Pekař jen zmiňuje, že se u nich v rodině návod na výrobu dědil z generace na generaci.
K náhlému nárůstu jeho popularity došlo na počátku 21. století. Trdelník (či nesprávně trdlo) se stal nedílnou součástí stánkového prodeje během různých slavností, jarmarků, festivalů, ale i v mnoha turistických oblastech. Po roce 2015 se začala objevovat verze trdelníku plněná zmrzlinou. Těch variant je samozřejmě obrovské množství. Trdelník si můžete koupit i s párkem. Označení „staročeský trdelník“ je často považováno za pouhý marketingový trik.
Slavná věta „Vyhoním si teplým trdelníkem“
Mezi kritiky marketingového triku na turisty je také novinář Eugen Kukla, který pseudostaročeskou pochoutku na sociálních sítích proslavil větou „Vyhoním si teplým trdelníkem“. Jeho FB stránka sice delší čas nefunguje ale Eugen ještě stále často posty na FB o točeném nesmyslu komentuje právě touto slavnou větou.
-mag-